Pokaz najstarszej japońskiej ceremonii kulinarnej zwanej hochoshiki w stylu rodu Shijo

6 listopada 2019 roku w auli Dawnej Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego odbyły się prelekcję oraz pokaz najstarszej japońskiej ceremonii kulinarnej zwanej hōchōshiki w stylu Shijō. Gościem honorowym był Ambasador Kawada, który podkreślił, że hōchōshiki (ceremonia noża) to japońska tradycja kulinarna zapoczątkowana jeszcze w okresie Heian, a pokaz na UW to wyjątkowa okazja, bo nawet w Japonii rzadko istnieje możliwość jej obejrzenia.

W ceremonii udział wzięło ok. 200 widzów, w tym studenci i pracownicy UW.

Informacja o wydarzeniu ukazała się również na stronie internetowe Ambasady Japonii w Polsce: https://www.pl.emb-japan.go.jp/itpr_pl/c_000197.html
UWAGA
Był to pierwszy taki pokaz w Polsce, a drugi, po Wielkiej Brytanii, na świecie.
UWAGA