6 listopada 2019 roku w auli Dawnej Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego odbyły się prelekcję oraz pokaz najstarszej japońskiej ceremonii kulinarnej zwanej hōchōshiki w stylu Shijō. Gościem honorowym był Ambasador Kawada, który podkreślił, że hōchōshiki (ceremonia noża) to japońska tradycja kulinarna zapoczątkowana jeszcze w okresie Heian, a pokaz na UW to wyjątkowa okazja, bo nawet w Japonii rzadko istnieje możliwość jej obejrzenia.
W ceremonii udział wzięło ok. 200 widzów, w tym studenci i pracownicy UW.
UWAGA
Był to pierwszy taki pokaz w Polsce, a drugi, po Wielkiej Brytanii, na świecie.
UWAGA
|
[su_slider source=”media: 4368,4370,4369,4371,4372,4373,4374,4375,4376,4377,4378,4379,4380,4381,4382,4383,4384,4385,4386,4387,4388″ width=”500″ speed=”700″]